Szukaj

Olej kokosowy w wielu zastosowaniach

Ekoloco, 22 luty 2021
Olej kokosowy w wielu zastosowaniach

Olej kokosowy jest bardzo zdrowy, dzięki czemu można go wykorzystywać w różnych celach. Przechowywany w temperaturze pokojowej ma białą i twardą postać, natomiast po podgrzaniu staje się jasnożółty i pachnie kokosem. Uzyskuje się go z miąższu orzecha palmy kokosowej, a w jego składzie znajdują się głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Jest droższy od zwykłego tłuszczu, stosowanego najczęściej w kuchni, ale ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego jest tak chętnie wybierany.

Wśród najważniejszych zalet oleju kokosowego należy wymienić to, że poprawia pamięć i odporność. Z tego powodu bardzo często wykorzystuje się go do różnych potraw. Ponadto przyspiesza gojenie ran, a także leczy próchnicę. To tylko niektóre właściwości produktu, dzięki którym olej jest stosowany zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Zawarte w nim substancje wpływają pozytywnie na stan zdrowia i pomagają w leczeniu różnych schorzeń.

Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy doskonale sprawdza się w kuchni, ponieważ można go użyć do przygotowywania różnych potraw. Stosowany jest jako zamiennik masła oraz tłuszczu podczas pieczenia ciast i tortów. Przydaje się również do innych wypieków, a także sosów czy sałatek. Wyróżnia się olej kokosowy nierafinowany i rafinowany. Drugi z wymienionych doskonale sprawdza się do smażenia, ponieważ charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia. Dzięki temu przygotowywane na nim potrawy są zdrowe i smaczne. Produkt nie wpływa na smak jedzenia, co stanowi jego dużą zaletę. Z kolei olej kokosowy nierafinowany nie jest zalecany do smażenia, gdyż może doprowadzić do utraty wszystkich wartości odżywczych potrawy. Doskonale sprawdza się za to do przygotowywania dań oraz deserów na zimno.

Jak olej kokosowy jest wykorzystywany w kosmetyce?

Kokos ma wiele zastosowań – produkuje się z niego dużo produktów spożywczych, a także innych artykułów do domu. Ciekawą propozycję stanowią wytrzymałe i ładnie wyglądające miski z kokosa, które dostępne są w naszej ofercie. Powstają one w Wietnamie, a dzięki ich produkcji łupiny kokosa zyskują drugie życie. W ten sposób nic nie zostaje wyrzucone. Z kokosa powstaje też olej, który wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Wyróżnia się właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwgrzybiczymi oraz antywirusowymi. Produkt nawilża skórę i niweluje przesuszenia, dlatego jest używany jako składnik do kremów, przeznaczonych głównie dla osób o suchej i odwodnionej cerze. Dzięki właściwościom antybakteryjnym olej kokosowy pomaga zwalczać trądzik. Ponadto może być wykorzystywany jako filtr UV, a także do pielęgnacji włosów. Ciekawe zastosowanie produktu stanowi nawilżenie podczas masażu – olej kokosowy stosuje się zamiast oliwki.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj